BOKSTAVSKUL

Att ha kul när man lär sig något nytt eller utvecklar det man redan kan är viktigt. Allt går oftast så mycket lättare då.

När vi på Fornbacka särskola i vintras  fick möjlighet att ingå i projektet ”Att skriva sig till läsning med Ipads” var det nästan så att vi lärare ropade Jippiii (kanske gjorde vi det också) för vi tyckte det var så kul att få ännu en ingångsport till våra elevers läs- och skrivinlärning.

När det nu snart har gått en termin så ropar vi ofta JIPPII när vi tänker på att vi fick den här möjligheten. Ipaden ger ytterligare en möjlighet att individualisera undervisningen och som en av våra lärare säger ” alla mina elever vill arbeta med Ipaden, läs- och skrivinlärningen får jag på köpet”.

I våra fyra grundsärskoleklasser går elever från årskurs ett till sex som läser enligt grundsärskolans kursplan eller med inriktning träningsskola, så vårt arbete har under terminen sett mycket olika ut utifrån hur långt våra elever kommit i sin utveckling.

Våra årskurs 1 till 3 klasser har under hela läsåret arbetat tillsammans med bokstavsinlärning i en tematisk form där vi har försökt att bokstaven finns med i många olika former och i olika ämnen. I de klasserna använder vi också tecken som stöd och att lära sig bokstavstecknet är viktigt då man använder ännu ett sinne till utöver syn och hörsel.

Redan i höstas började vi i de klasserna arbeta med dagens ord/tecken med bild och text. I det arbetet har appen Bokstavspussel varit mycket bra. Den är så lätt att hantera och att skapa egna ord i. Enkelt går det att som lärare lägga in en egen bild och själv ljuda in ordet så att eleven kan arbeta med de ord som är aktuella just nu. Den ökar elevens möjlighet till att förstå sambandet mellan bokstav och ljud då eleven kan lyssna på bokstavsljudet hur många gånger som helst. När eleverna glatt sagt ”det är ju du” har mitt eget motstånd för att höra min röst släppt. Bokstavspusslen går också lätt att maila till varandra, och det har varit en fördel för oss som är två lärare med ett antal paddor. Att som elev få kommentaren SUPERBRA när man fått ihop ordet stärker självkänslan rejält och den vill man höra om och om igen.

Att få till en bokstav med penna är inte alltid så lätt, och även om vi inte släppt pennan helt och hållet, har vi till exempel använt LetterSchool för att öva bokstavsformerna. Där får mina elever ibland välja sin favoritbokstav och det blir inte alltid den jag trott. Kanske beror valet ibland på det roliga i att få se gräsklipparen komma och klippa den nyskapade bokstaven. Men vad gör det när det är kul. Prova får ni se.

Våra äldre elever, som kommit en bit på väg i sin läs och skrivinlärning, har på olika sätt under terminen skapat texter och berättelser på paddorna. I det arbetet har vi använt apparna Skolstil, Pages och Mental note beroende på vad som fungerat bäst för eleven. Jag fascineras fortfarande av att man kan få en app som Skolstil med väl fungerande talsyntes för dryga 20 kronor och med den ringa kostnaden har vi ytterligare en möjlighet att individualisera undervisningen.

Att enkelt själv som elev kunna ta en bild med paddan och skriva sin egen text till ger bra möjligheter till att bland annat träna på skriftspråkets uppbyggnad. När man dessutom kan få visa sin bild och text på smartboarden för kompisarna eller lägga till häfig musik till en film i iMovie känns det proffsigt.

Så här kan roligt textskapande gå till:

Vi tog med oss paddorna till skogen för att se hur naturen börjat vakna till liv under april. Eleverna fick utforska och hitta spännande saker som de filmade och tog fotografier på. Eleverna samarbetade två och två för stimulera samarbetsförmågan. De hittade en myrstack, grodyngel, rådjursbajs, skalbaggar, blåbärsris, en rotvälta, ett kärr, vitsippor och en massa skräp. Vi pratade om de olika sakerna och hur långt våren kommit.
När vi kom tillbaka i klassrummet fick eleverna redovisa sina bilder genom att vi kopplade Ipaden till Smart Boarden. Nu såg alla men vi hittade även nya detaljer som var spännande. Alla fick välja varsin bild som de själva fotat ur galleriet. Vi förde över den till Mental Note och sedan fick var och en skriva om sin egen bild. Några behövde hjälp och det blev ett bra tillfälle för klasskamraterna att samarbeta.
Instruktionen var: Vad föreställer bilden och vad vill du berätta om? Det blev en mening för några, flera meningar för andra och ett långt stycke för någon. Eleverna fick skriva ut sina ”mästerverk” och visa varandra, därefter sattes den in i pärmen. Det blev ett nytt och roligt sätt att arbeta på.
Att arbeta med Ipads gör att eleverna kan öva på egen hand men har även många möjligheter att arbeta tillsammans. Hjälpa och lära av varandra är ett viktigt sätt att få syn på sin egen kunskap.
Margaretha P, Lotta, Margaretha E & Päivi
Fornbacka särskola
Annons

4 svar till “BOKSTAVSKUL

  1. Tack för att du delar med dig. Ska genast förmedla detta till vår grundsärskola som står i startgroparna. / Erica

  2. Oj, vad roligt att få en inblick i ert arbete! Mina elever gillar också Letteschool och väljer ofta den appen när de får. Jag har däremot aldrig sett någon elev som väljer att öva bokstavsformer med papper och penna 😉 /Helén

  3. johannasandman

    Jag blir jätteinspirerad av att läsa om ert arbete! Att gå ut i ”verkligheten” och skapa lärande kring en gemensam upplevelse som sedan återberättas, det är jättehärligt. Att skriva om sånt man upplevt tillsammans engagerar både elever och lärare. Det jag tycker mest om med ipaden är att den har så många verktyg i ett. Det gör det enkelt att gå ut och fota, filma, spela in ljud som sedan kan bearbetas i klassrummet, utan att behöva föra över bilder etc. Super!

  4. Jätteroligt och inspirerande att ta del av ert arbete

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s