Det kom en inbjudan från SKL…

Det kom en inbjudan från SKL (Sveriges kommuner och landsting – Inbjudan samverkans forum ) till oss i Södertälje och Write to Read-projektet. Vi blev inbjudna till ett nationellt forum för IT i skolan för strategiska, nationella beslutsfattare på myndigheter och nationella organisationer. Flera talare fanns på dagordningen, alla med olika ingångar ( Dagordning nationellt forum för digitalisering i skolan ). Vårt bidrag blev att ge en vardagsinblick i lärares och elevers användning av IT för sitt lärande och hur IT kan fungera stödjande och utmanande i arbetet.

Detta bildspel kräver JavaScript.

När inbjudan kom funderade jag, Ulrika, på hur  jag skulle kunna ge en inblick i aktiva lärares vardag och hur IKT kan förändra den pedagogiska vardagen. Kan en person ge en bred bild av mångas arbete, blev frågan. Svaret blev: Nej, det går inte. Jag kontaktade lärare i olika skolformer för att vi tillsammans skulle kunna visa på bredden av vad IKT kan bidra med i lärandet. Således blev det representation från Grundsärskola (Helen Sjöstedt), grundsärskola med träningsinriktning (Margaretha Persson) och grundskola (Johanna Sandman). Vi lyfte även skolledarperspektiv (Margerata Gavelin bitr rektor och Jesper Samuelsson rektor) och projektledarperspektiv (Ulrika Jonson) på lärande organisation.
SKL - nationellt forum för digitalisering i skolan

SKL – nationellt forum för digitalisering i skolan

Vi ville förmedla hur IKT kan utgöra ett stöd för elevernas lärande och bidra till elevernas utveckling. Kommunikation, samarbete och ett språkutvecklande arbetssätt ligger i fokus och där blir IKT ett, bland många, redskap för lärandet. Det alla lärare lyfte fram var de positiva effekterna av möjligheterna att arbeta multimodalt och effekterna det ger på lärandet för ALLA elever. Eleverna som var med gav exempel på uppgifter som de arbetet med och de visade på bredden av möjligheter med IKT i lärandet.
iPad i undervisningen

iPad i undervisningen

Responsen från våra åhörare var mycket positiv då vi kunde lyfta fram ett helhetsgrepp över flera skolformer och visa hur IKT faktiskt kan förändra undervisningen och möjligheterna att ta till sig kunskap för eleverna. Här är ett elevarbete som en av lärarna visade.

Vill du ta del gruppens gemensamma presentation, så finns den här Torsdag 7 nov SKL presentation .
// Johanna & Ulrika för gruppen som representerade Södertälje kommun, Utbildningskontoret och Resurscentrum.
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s