Samtal med lärare #2

En eftermiddag i majmånad 2013 träffar jag Helena Larsson, lärare på Tavestaskolan i Södertälje kommun, för att samtala om projektet och hur det har blivit i relation till Helenas undervisning i en grundskoleklass i utkanten av kommunen. Att komma in i Helenas klassrum är som att komma in i en multimodalskattkista. Här finns alla former av verktyg för lärande: Papper, pärlplattor, pennor, klister, lärplattor, penslar, projektor, böcker, laborativt material, datorer, hörlurar…

Bild 3 Tavesta

Idag ska vi samtala om tiden som sträcker sig från den 17 juni 2011 tills den 7 maj 2013. Vi sätter oss och jag berättar vad samtalet kommer att röra sig om med stöd av ett dokument som jag och en kollega skapat vilket vi kallat ”Intervjuer Write to Read” – det är ett stöd för få struktur och för att kunna upprepa samtalet vid flera tillfällen.

Helena berättar att hon inte upplever sig som teknisk, eller rättar hon sig och säger att hon inte var så teknisk tidigare – före projektet. Hon berättar livfullt om att det var hennes andra omgång med årskurs ettor och att det var fantastiskt att eleverna kunde börja skriva på en gång. Det blev annorlunda med lärplattan som stöd i skrivandet.

Bild 2 Tavesta

Helena  kunde vänta med att låta eleverna forma bokstäver och det har gynnat de elever som har svårt med motoriken. Helena beskriver att dessa elever har kommit längre i sitt skrivande än de som hon kan jämföra med i sin förra omgång av årskurs ettor.

När jag frågar Helena om hennes egen progression i arbetet med tekniken, säger hon: -”Enormt!”. Jag ler och hör henne berätta om lärplatta och projektor som en oslagbar kombination för att plocka upp, som Helena säger, nuet. Att kunna fota ute, ta med in, ta upp och titta på gemensamt direkt efter.  -”Det blir så mycket nuet”. Helena menar att hon  inte kan tänka sig att vara utan tekniken som stöd i undervisningen. Verktyget är här och nu, omedelbart menar Helena.

Lyssna till vårt samtal, så får du ta del av fler av Helenas reflektioner. Via tjänsten SoundCloud bjuder vi in dig att lyssna på vårt samtal.

https://soundcloud.com/ulrikaj/samtal-med-l-rare-i-write-to

Helena dokumenterar elevernas progression i form av Månadsberättelser.

Tvesta intervju 1

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s