Teckenkommunikation & WtR

Vid den kommunövergripande träffen  den 18 april 2013 hade Write to Read temat Specialpedagogik. För att låta konceptet ta ytterligare ett steg till att så frön, bjöd jag in Resurscentrums hörselpedagog Tarja Perttunen Carapic för att introducera TAKK – tecken som stöd.

Takk 1

Hur tänkte jag när jag bjöd in Tarja att berätta om tecken som kommunikation?

Jo, jag tänkte att vi arbetar med att sätta ihop fonem, ljuddelar till helheter, ord – skriva sig till läsning. Det fungerar för de allra flesta elever vi möter, men de som det inte fungerar för, hur kan vi arbeta med dem? Kan det gå att hitta en annan ingång till att börja läsa och skriva? Kan det möjligtvis vara så att det kan fungera från helheter till delar? Skulle tecken som stöd kunna vara ett sätt?

Takk 2

Tajas uppdrag blev att introducera TAKK – Teckenkommunikation – för oss för att föda tankar om hur vi skulle kunna arbeta med det i en form av skriva sig till läsaning, eller läsa sig till skrivning. Ett sätt att tydliggöra, förstärka språket. Tarja ställer en fråga till att samtal runt: -”Hur kan vi nytta av tecken som stöd?”. den frågan tar vi med oss. I direkt anslutning till information om TAKK, får vi vara med om att en av lärarna i Grundsärskola med träningsinriktning visar på hur hon arbetar med sina elever med teckenkommuniktion som stöd i läs- och skrivinlärningen. Det kommer i ett annat inlägg…

Takk 3

Tarja visade oss även en app som vi kommer att kunna ha stöd av i vårt arbete.

TSP Lex

Appen heter Svenskt teckenspråkslexikon – TSP Lex – appen är utvecklad av Stockholm universitet, Institutionen för lingvistik. Appen är gratis per den 26 april den 2013.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s