Nyblivna författare

Imorse hade vi högläsning i klassen. Eleverna och jag turades om att läsa en bok, en bok som vi själva skrivit. Tillsammans. Allas ansikten lös av stolthet.

Vi har precis avslutat Hälsoveckan på skolan, en temavecka som har innehållit allt från vandring till massagesagor till cykeldag. Vi har inför och under veckan arbetat med trafik i klassen och igår blev resultatet av arbetet klart! Vi har tillsammans i klassen skrivit en bok på temat trafik, en bok som innehåller trafikregler, trafikskyltar samt cykelsäkerhet. Som en inledning på trafiktemat skrev vi en gemensam text om vad man behöver tänka på i trafiken. Texten gav mig en bild av elevernas förkunskaper och vad vi behövde fokusera på i arbetet.
Nästa del i boken handlar om trafikskyltar och några vanliga trafiksituationer. Här har barnen skrivit i par om varsin skylt, vad den betyder och vad vi behöver tänka på när vi ser skylten. Vi repeterade först gemensamt vad skyltarna betydde och sedan satte barnen igång att skriva själva. Elevernas arbete gav mig respons på det tidigare arbetet med skyltarna. Jag såg snabbt hur mycket de hade snappat upp och vad vi behövde gå igenom en gång till. Att skriva texten blev en jättebra repetition och ett sätt att fördjupa kunskaperna då barnen var tvungna att reflektera mer kring skylten för att kunna beskriva för andra vad den innebär.

Som avslutning på Hälsoveckan anordnade skolan en cykeldag för eleverna. Efter cyklingen gick vi i klassen igenom vad en cykel bör vara utrustad med för att vara säker. Det här bildade grunden för den avslutande texten i boken. Vi skrev tillsammans i klassen en text om säkerhet på cykel som även det blev en repetition för barnen och ett sätt för mig att kolla av vad barnen hade lärt sig.

Boken har blivit ett roligt projekt i klassen och nu ser eleverna fram emot att andra kommer läsa deras bok. Plötsligt har alla blivit riktiga författare med sitt namn på framsidan av en bok. Förhoppningen är att vi kan ordna så att boken kommer finnas på biblioteket, tillgänglig för andra att låna och läsa, och kanske lära sig något av. Förhoppningsvis stiger motivationen hos eleverna att skriva fler böcker. Vem vet vad nästa tema blir…?

20120920-164559.jpg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s