Synka Bokstavspussel mellan olika iPads

När vi under förra läsåret, i våra två lågstadieklasser på Fornbacka särskola, arbetade tematiskt med bokstavsinlärning använde vi oss ofta av appen Bokstavspussel. Den blev ett viktig del i undervisningen tillsammans med allt annat vi arbetade med.

Att förstå sambandet mellan ljud och bokstav är en viktig del i det centrala innehållet i ämnet svenska och ämnesområdet kommunikation i Lgr 11 för grundsärskolan, men inte alltid så lätt för våra elever. Det är en viktig nöt att knäcka för att kunna förstå hur det skrivna språket fungerar och påbörja läsinlärningen.

I Bokstavspussel skapade vi lätt våra egna dagens ord med bild och text och vi kunde lägga det på individuella nivåer för våra elever. Eftersom vi arbetar med tecken som stöd kopplade vi också vissa ord till en teckenbild från appen Ritade tecken. Att förstå till exempel ordet fin är så mycket lättare med ett ritat tecken än en bild. För vad betyder fin??? Skulle tro att det finns ett svar för varje människa.

När vi hade bestämt vårt arbetssätt med appen började vi att fundera på hur vi skulle kunna dela innehållet mellan våra olika paddor. Tid är ju alltid en bristvara. Men vi tänkte också att det kunde vara viktigt för en del av våra elever att det var samma röst som läste in och ljudade orden, speciellt så här i början av skolgången. Vi hade lite mailkontakt med tillverkaren av appen och då löste sig problemet på ett ”bus” enkelt sätt.

Efter att man har skapat ett eget ord i appen med bild, text och inläsning är det bara att trycka på ordets ikon så att ett litet brev syns i nederkanten. Där kan man sen maila ordet till hur många som helst. När sedan mottagaren öppnar sitt mail syns en liten bild på appen och då är det bara att trycka där för att få meddelandet ”Öppna i Bokstavspussel”. När man tryckt där hoppar ordet med bild och ljud iväg till mottagarens app. Sen är det bara att börja.

Många trycka blev det här i texten men det är så enkelt uppbyggt utan att man själv behöver bifoga något i mailen.

När nu skolan börjar imorgon kommer vi att ta ett kort med iPaden på våra nya elever, stava och läsa in deras namn i Bokstavspussel. En bra och kul start till bokstavsinlärning!

Margaretha P. och Lotta

Annonser

One response to “Synka Bokstavspussel mellan olika iPads

  1. Elisabeth.Tugén

    Tack för tipset!//Elisabeth Tugén

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s