Skriva sagor med inspiration från Joelsagan

I år 1 har vi denna vecka skrivit sagor. Lektionen inleddes med att vi med surfplattan kopplad till en projektor lyssnade på Joelsagan. Sagan finns i en app med samma namn, där man kan välja att läsa själv, få den uppläst, eller som musiksaga. I de två grupper jag har haft har de önskat att både få den uppläst och få höra den som musiksaga. Sagan är poetiskt skriven och innehåller många rim.

                                                                  Joelsagan

Efter den gemensamma inledningen och ett kort samtal om vad sagan handlade om, fick eleverna sina läsplattor med uppgiften att fritt hitta på en egen saga. Några startade direkt medan andra gick till Joelsagan i sin egen läsplatta och lyssnade på den igen. De eleverna som lyssnade igen skrev en saga på samma tema, till exempel ”Det var en gång en lång man som åkte tåg och buss”. Andra valde att skriva helt utifrån sin fantasi. Sagorna varierar förstås mycket i kvalitet eftersom eleverna ligger på olika nivåer i sitt skrivande. Jag väljer att dela med mig av en text som en pojke har skrivit. Den visar att han känner till struturen med början, orsakssamband och slut.

När eleverna skriver texter själva brukar jag låta dem välja program att skriva i. Det blir vanligtvis MentalNote eller Anteckningar. Det känns frustrerande att vi fortfarande inte lyckats hitta en bra lösning för att kunna skriva ut från iPadsen. När vi så småningom gör det blir det mer naturligt att arbeta vidare med elevernas texter på olika sätt.

Emmy Swärd

Annonser

6 responses to “Skriva sagor med inspiration från Joelsagan

 1. Pingback: Peter Karlberg - Skriva sig till läsning i Södertälje

 2. När inget annat funkar tar jag en skärmdump på texten och kopplar paddan till en dator. Sedan skriver jag alltså ut skärmdumpen som en bild. Det är rätt smidigt, iaf i Pages.

 3. Problemet med utskrift är att vi inte får beställa varsomhelst ifrån eftersom kommunen har avtal med vissa säljare. Nu tror jag att diskussionen går ifall vi ska köpa en speciell iPadskrivare, eller om vi ska ansluta oss till något som kallas Molnet (som är något annat än iCloud).

  Anki – jag har också tagit skärmdumpar och skrivit ut, men det fungerar ju bara på kortare texter.

 4. Lena Gällhagen

  kan inte maila texten till er själva då, och sen skriva ut mailet från dator? Det är i och för sig en kortsiktig lösning på ett ganska vanligt kommunproblem, nämligen att man inte får eller kan köpa skrivare som är kompatibla med surfplattor. Vi sitter i samma dilemma. Lycka till! Ni gör ett fantastiskt jobb.

 5. Kan ni inte skriva i ett program varifrån det går att publicera t ex i storyrobe där man sedan kan ladda upp det till ett youtubekonto eller maila historien.
  Lycka till!
  Annelie

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s