Astrid Lindgren och dialoger

År 2 på Soldalaskolan har under en längre tid arbetat med ett författartema där de på olika sätt arbetat med Astrid Lindgren och figurerna i hennes böcker. Eleverna har också övat på att skriva dialoger med talstreck, så i arbetslaget diskuterade vi oss fram till att det var lämpligt att kombinera dessa saker till en övning.

För att få igång tankarna hos eleverna bad jag dem i helklass fundera och berätta vilka figurer som Astrid Lindgrens böcker handlar om. Jag fick förstås många exempel. Sedan förklarade jag att de i par skulle skriva en dialog där det var två figurer, till exempel Emil och Ida, som pratade med varandra. Vad skulle de kunna säga till varandra? När dialogen var färdig skulle eleverna läsa upp den och klasskamraterna skulle gissa vilka figurer de var. De behövde alltså ge ledtrådar, men inte avslöja för mycket.

I denna övning ingår flera av svenskämnets mål:

– Några skönlitterära barnboksförfattare och illustratörer.
– Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag.
– Skriva på dator.
– Att lyssna och återberätta i olika samtalssituationer.
– Muntliga presentationer om vardagsnära ämnen.

De allra flesta eleverna lyckades skriva dialoger med talstreck. De förstod att det var två eller flera personer som pratade med varandra, och de gav ledtrådar så att kamraterna kunde gissa. Några hade skrivit figurernas namn i dialogen (”Kan du hissa upp mig i flaggstången Emil?”), men detta var inte hela världen då kamraterna blev alldeles till sig för att de ville gissa rätt.

I övningen känns det inte som att det är skrivandet som står i centrum. Det blev ett medel för att klara av den muntliga presentationen. Vi lyckades väva in den kunskap som eleverna besitter om Astrid Lindgren och göra det till en rolig gissningslek.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s