Teckningstips á la Lövgen 2.0

När jag, Ulrika, läste om teckningstips i Erica Lövgrens bok ”Med datorn som skrivverktyg”, blev jag oerhört inspirerad att tänka hur det skulle vara vara att tänka in iPad som stöd för elevernas bildskapande. En del elever är, precis som Erica beskriver, besvärade av att vi som lärare ibland kräver att de ska göra  illustrationer till de texter de skapar. I sin bok menar Erica att just tanken på att måsta rita en bild till texten kan hämma en del elever: Ingen bild – ingen text. I avsnittet om teckningstips beskriver Erica en skrivbok utan ränder, en bok för teckningstips. Teckningstips är som ett skelett till en bild – ett skelett vilket eleven kan härma steg för steg. Erica skriver: ”Vi började med att rita ett träd: – Dra ett streck uppifrån och ned. Dra ett streck till bredvid. Gör en krona på trädet.” (s.61) Erica beskriver att hon gjorde detta på tavlan och eleverna härmade.

Eftersom vi testar iPads, funderade jag på om det gick att ta denna finurliga övning Erica beskrivit och tänka om den för iPad. Inte göra samma, men att med samma syfte dvs att lyfta bildskapandet för de elever som har arbetssamt med att skapa bilder till sina texter, göra nytt. Bilder är lika mycket värda om de är digitala – tänker jag med appen Brushes  och David Jon Kassan på näthinnan. Appen kostar en slant och tar lite tid att lära sig. Jag tänkte vidare: Vad är billigt, intuitivt och lätt att använda i skolan för det här syftet?

Formerna i filmen är gjorda i appen Doodle Budy som är gratis men det finns versioner som kostar. Bilderna är skapade av en pojke på 9 år och jag, Ulrika, har klippt ihop klippet i iMovie. Nu tänker någon, men Lgr 11 då? Jo, jag har tänkt in det också. Jag tänker att detta är ett sätt stödja eleven i sitt bildskapande, men även ett sätt arbeta med bild, text och ljud i relation till varandra. Medier som samspelar, film och webb (Lgr11 s.223- 232) . Vi ska ge eleverna möjlighet att jämföra olika typer av texter , jämföra kombinerade texter och öva på att se skillnader dem emellan (Kommentarmaterial i Svenska s. 18). Att bilden är ett starkt medium vet vi, bilder möter oss i många olika situationer i vardagen och vi kan ha många sätt att skapa bilder på. Vi har funnit ett verktyg till, ett tillskott till vattenfärg, oljefärg, kritor, pannåer, sugerpapper, penslar, pennor… en iPad.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s