Besök på Stålhamraskolan Grundsär

Den 8:e september 2011 tas jag emot av en elev i ett klassrum på Stålhamra skolan. Eleven visar mig stolt och tydligt runt i klassrummet bland alla elevernas alster som pryder rummets väggar. Eleven läser på affischer och berättar med inlevelse till de bilder som finns av eleverna själva i rummet – jag låter mig ledsagas runt. Efter en liten stund kommer Helen Sjöstedt, elevernas lärare in i  klassrummet. Vi samlas och går igenom dagen. Allt är mycket tydligt med kalender och funktioner kommunicerade i rummet. Idag ska eleverna arbeta med SmartBoarden och sedan med datorn.

Det märks att eleverna gjort detta tidigare, att det de gör idag är en repetition. De samarbetar runt långa och korta ord. Helen har digitaliserat hela Bornholmsmaterialet och använder det i sin undervisning.

Sedan ska gruppen arbeta med datorerna, men då får de plötsligt post…

Brevet ovan hade de redan fått, idag fick de ett nytt brev att läsa tillsammans och fundera över. Sen blev det dags att arbeta vid datorerna och idag ska eleverna göra en affisch var i programmet Pages. Eleverna arbetar med stöd av talsyntesen ClaroRead, som vi har på kommunlicens i Södertälje. De har på funktionen bokstavsljud och sitter två och två tillsammans med en vuxen vid en gemensam dator. Ett barn skriver i taget, precis som i skrivarpar. Affischen växer fram med text och bild… Jag kan inte annat än känna omaskerad lycka när jag får uppleva stunder som denna!

Hos Helen arbetar eleverna med datorer och de har en iPad för att testa om den fyller en funktion i gruppen.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s